Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplanmasına 15 Haziran 2022’den itibaren başlanacak” açıklaması yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplanmasına 15 Haziran 2022’den itibaren başlanacak” denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bugün (09.06.2022) Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.
Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.
İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.”
GES nedir?
2005 yılından bu yana uygulanan ve 2008 krizinin ardından da AKP tarafından uygulamaya sokulan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) ile senet sahiplerine minimum getiri garantisi verilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı talep toplama işleminin 15 Haziran’dan itibaren yapılacağını belirtti. GES’lere ilişkin faiz ve vadeye ilişkin açıklama verilmedi.