HDP İstanbul Milletvekili ekonomist Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu koronavirüs salgını sonrası hükümetin aldığı ekonomik tedbirleri değerlendirdi. ‘Milli Dayanışma Kampanyası’ için hükümet tarafından bağış talep edilmesini de yorumladı.
Katırcıoğlu hükümetin ekonomik durum dolayısıyla sokağa çıkma yasağı tedbiri almaktan kaçındığını vurguladı;
” Devlet sokağa çıkma yasağını ilan ederse bütün çalışanları ve işyerlerini kondanse etmesi gerekecek. Ona da cesaret etmek istemedi. O sebeple sıkıyönetimi kişisel hale getirdi. Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin dedi fakat bu iş öyle yürümez. Dışarı çıkanlardan duyduğuma göre yine insanlar dışarıda dolaşıyor. “
“HÜKÜMET IMF’NİN KAPISINA GİTMEMEK İÇİN BU ARA YOLU BULDU.”
‘Milli Dayanışma Kampanyası’ için hükümet tarafından bağış talep edilmesini de şu sözlerle yorumladı;
“Zaten Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin IBAN numarası ilan ederek ‘bağış yapın’ demesi hakikaten abesle iştigal diyeceğim. Türkiye’nin bu noktada olmaması lazım. Toplanan vergileri ve yapılan harcamaları düşündüğümüzde henüz öyle bir noktada değiliz. Devlet 2-3 aylık bir süre için daha büyük bir fedakarlık yapabilirdi. Ama bunu tercih etmediler. Tercih etmemelerinin sebebi de; ekonomide işler zaten kötü gidiyordu ve kaynak yaratmada zorlanıyordu. Ya enflasyon olacak para basılacak, ya da IMF’nin kapısına gidilecek. Hükümet IMF’nin kapısına gitmek istemediği için bu ara yolu buldu. Fakat bu zamana kadar yaptığı şeyler de ara yol bulmaya çalışmak oluyor ekonomide. Hiç bir zaman ekonomideki temel sorunları çözmeye yönelik bir şey yapmıyorlar. Hangi konuya bakarsanız bakın sadece geçici çözümler peşindeler. Maalesef bu konuda radikal bir tavır üretemiyorlar.”