Perşembe, Ağustos 18, 2022
Jurnal Türkiye
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Bilim ve Teknoloji
Jurnal Türkiye
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Bilim ve Teknoloji
No Result
View All Result
Jurnal Türkiye
No Result
View All Result
Home Gündem

İstanbul’un deprem senaryosu: 91 bin bina ağır hasar alacak

5 Mart 2022
İstanbul’un deprem senaryosu: 91 bin bina ağır hasar alacak
PaylaşPaylaş

İstanbul’da 7,5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre yapılan analizde 91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar, 167 bin 116 binanın da orta hasar alacağı tahmin ediliyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 70’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Ülkenin kuzeyini doğudan batıya kesen Kuzey Anadolu fay hattının bir kısmı da Marmara Denizi’nin altından geçiyor.

Uzmanlar İstanbul’da 7 şiddetinde ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüksek olduğu uyarısını yapıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu kapsamda İstanbul’un risk haritasını çıkarmak ve depremde ağır hasar alması muhtemel yapıları tespit etmek amacıyla çalışmalara başladı.

Çalışma hakkında Sözcü’den Özlem Güvemli’ye bilgi veren İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 7,5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre tahmini olarak yaptıkları analizin sonuçlarını aktardı: “91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar; 167 bin 116 binanın orta hasar alacağı bilgisine ulaştık. Ağır veya çok ağır hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının önceki çalışmalarda tahmin edilen sayıya oranla 1,8 kat; orta hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının ise 3,3 kat arttığı gördük”.

Yarıya yakını yüksek ve orta risk grubunda

Tut, bu çalışmada olası bir depremde İstanbul genelinde can kaybına neden olabilecek binaları tespit etmek üzere öncelikle 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları ele aldıklarını belirtti.

Hızlı tarama yöntemleri ile bina incelemesi projesinin 33 ilçeye ait sonuçlarını açıklayan Tut “Yıl sonu itibariyle 90 bin 644 bina ziyaret edildi. 25 bin 955 bina hızlı tarama yöntemiyle incelendi. Bu binaların yarıya yakınının yüksek risk ve orta risk grubunda yer aldığı ortaya kondu” dedi.

Bina tespiti için internetten başvuru

Vatandaşların bireysel başvuru yapabilmeleri için ‘binatespiti.ibb.istanbul‘ internet sitesi yayına açıldığını belirten Tut “Bu internet sayfası aracılığı ile binaların deprem güvenlik sınıfının incelenebilmesi için talepte bulunabilecek ve sonuçlar öğrenilebilecek” dedi.

Diğer haberler

Mayskiy’in “Günlük”ü – Hazal Yalın yazdı
Editörün Seçtikleri

Mayskiy’in “Günlük”ü – Hazal Yalın yazdı

1 Ağustos 2022
Zamlara isyan eden atık işçisi Meclis’in önünde çekçekini yaktı
Gündem

Zamlara isyan eden atık işçisi Meclis’in önünde çekçekini yaktı

17 Haziran 2022
Diyarbakır’da MHP’ye operasyon: Başkan ve yöneticiler gözaltında!
Gündem

Diyarbakır’da MHP’ye operasyon: Başkan ve yöneticiler gözaltında!

17 Haziran 2022
AREA Araştırma Şirketi anket sonuçlarını açıkladı: AKP’nin oyu düşüşte, kararsız seçmenin oranı yüzde 20’yi geçti
Gündem

Sinan Oğan: Yeni bir ittifak kuruluyor, 15 parti birleşecek

16 Haziran 2022
8 gündür gözaltında tutulan gazeteciler adliyeye sevk edildi
Gündem

Diyarbakır’da 16 gazeteci sabaha karşı tutuklandı

16 Haziran 2022
  • Nihat Genç tarikatların büyümesinde dizi senaristlerini suçladı: “Kurtlar Vadisi ve Ezel dizisini yapanlar bir gün yargılanacaklar”

    Nihat Genç tarikatların büyümesinde dizi senaristlerini suçladı: “Kurtlar Vadisi ve Ezel dizisini yapanlar bir gün yargılanacaklar”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Rusya, “uluslararası hukuku” ihlal mi ediyor yoksa inşa mı ediyor? – Cemil Ozansü

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ülkelere göre kadınların en çok tercih ettiği porno türleri

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Salgının başında kapatılan genelevlerin akıbeti belirsiz ve seks işçileri geleceği konusunda endişeli

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Erol Evcil’den Çiller’e ve MOSSAD’a uzanan yol: Nesim Malki Cinayeti

    3 shares
    Share 3 Tweet 0
Jurnal Türkiye

© 2022 Jurnal Türkiye

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Kültür-Sanat
  • Ekonomi
  • Spor

Takipte kalın

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Kültür-Sanat
  • Ekonomi
  • Spor

© 2022 Jurnal Türkiye

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist